İzmir’deki taksilerde yeni periyot: Birinci defa toplu olarak uygulanacak (Yolcu ve sürücüler için yeni güvenlik önlemi)

İzmir Sürücüler ve Arabacılar Odası Lideri Celil Anık, haziran ayına kadar kentteki 3 bin 215 taksinin tamamına, pozisyon bilgilerinin yanı sıra araç içinden imaj ve ses aktarabilen, takip sistemi kurulacağını bildirdi.

Celil Anık, oda olarak sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlamak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İzmir’de son periyotta taksi sürücülerinin gaye alındığı asayiş olaylarının gündeme geldiğini hatırlatan Anık, “Son 10 yıldır bu türlü bir hadisemiz yoktu. Son iki olayımızda bir arkadaşımız, araç içinde uğradığı hücumda hayatını kaybetti, oburu ise araç dışında yaralandı. Bu çeşit olaylara ne kadar önlem alırsanız alın kesinlikle bir açık bulunabiliyor.” dedi.

GPS VE PANİK BUTONLARI DEVREDE

Kentteki 3 bin 215 taksinin tümünün GPS takip aygıtı ile izlendiğini belirten Anık, ayrıyeten 1300’ünde “panik butonuyla” devreye girebilen araç takip sistemi bulunduğunu belirtti.

Araç takip sisteminde, aracın pozisyon bilgisinin yanı sıra müşteri ya da taksi sürücüsü tarafından butona basıldığında, araç içinden merkeze imaj ve ses aktarılabildiğini tabir eden Anık, bunun müşteri güvenliği için de değerli olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Daha evvel telsiz üzerinden haberleşiyorduk ve anında buradan müdahil oluyorduk. Takip sistemiyle biz araçlarımızı 24 saat denetim edebiliyor, çalışıp çalışmadığını görebiliyoruz. Hem sürücünün hem de müşterinin can güvenliği açısından hepsi denetim altında. Biz şu anda hangi taksimiz hangi sokakta olduğunu ve günlük olarak araçlarımızın doluluk oranlarını görebiliyoruz. Bunlar hoş gelişmeler fakat bizim için en kıymetlisi yolcunun da bir eşyasının kaybında yahut otomobile bindiniz, ‘Şoför bizi gezdirdi’ diyorsunuz ve şikayetçi oluyorsunuz. Biz buradan sisteme baktığımızda o yolun kapalı olup olmadığını görebiliyoruz ve sahiden de gezdirmişse gerekli süreci yapıyoruz.”

TOPLU OLARAK BİRİNCİ KERE İZMİR’DE UYGULANACAK

Sistemin Türkiye’de toplu olarak uygulamasının birinci olarak İzmir’de olacağını kaydeden Anık, “Bu örnek bir projedir. Bizim yaklaşık 3 bin aracımızda takip sistemimiz var ve denetim altında. 1300 aracımızda kamera var ve haziran ayına kadar tüm araçlarımızda kamera olacak. Uygulamayla sürücü ve araca binen müşterinin can güvenliği garanti altında olacak.” dedi.

İSTEYEN KURŞUN GEÇİRMEZ CAM TAKTIRABİLİYOR

Kurşun geçirmez cam bölme uygulamasının da son devirde tekrar gündeme getirildiğini belirten Anık, bu husustaki yönetmeliğin yürürlükte olduğunu, isteyen araç sahibinin aracına kurşun geçirmez cam taktırabileceğini söyledi.

Aydın’da bayan yolcudan taksiciye berbat kelamlar | Oğuz Erge cinayetini hatırlattı