Hakan Fidan: Global vicdan ateşkes diyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen olduğu Antalya Diplomasi Forumu’nun (ADF) açılışında konuştu.

ADF’nin bu yıl üçüncüsünün düzenlendiğini belirten Fidan, “Antalya Diplomasi Forumu, çoğulculuğu ve gerçek meseleleri öne çıkarmasıyla, artık diplomaside kıymetli bir marka ve fikir platformu haline gelmiştir.” dedi.

Fidan, milletlerarası sistemin aktiflik ve meşruiyetini yitirmiş olmasıyla daha fazla şiddet ve vahşeti getirdiğini kaydederek, “Bu nedenle kaybedecek vaktimiz yok. Diplomasiye çabucak, artık gereksinimimiz var. Gazze’de yaşananlar, milletlerarası sistemin meşruiyet krizinin en açık işaretidir. Gazze’nin fotoğrafı, milletlerarası sistemin ikiyüzlülüğünün gizlenemez biçimde ortaya çıktığı bir felaket anıdır. Bugün artık Gazze’deki katliamın hata iştirakini taşıyamadığı için kendini yakan Amerikalı askerin duruşu, milletlerarası sistemin meşruiyet krizinin örtülemez işaretidir. Görüyoruz ki, Batı’nın onurlu insanları da bu vahşete artık kayıtsız kalmıyor.” diye konuştu.

“HAYKIRIŞA KÖR VE SAĞIR”

Fidan, yeryüzü halklarının ve global vicdanın ateşkes dediğini vurgulayarak, “İslam dünyası ayakta, Global Güney ayakta, Batı’nın vicdanlı insanları ayakta… İnsani kıymetlere sahip çıkan herkes, Gazze’deki katliamın durmasını istiyor. Lakin katliamın failleri bu haykırışa kör ve sağır…” tabirlerini kullandı.

Bugün “uluslararası sistemin krizi” derken soyut bir kavramdan bahsetmediklerine işaret eden Fidan, “Mazlumların çığlığının, adalet isteyenlerin haykırışlarının gün be gün, an be an, bu tahlil üretmeyen sistemin tabutuna çivi olarak çakıldığı bir gerçeklikten bahsediyoruz. Mazlumların ve mağdurların katliamına ağlamanın bile cezalandırıldığı bir çürümeden, vicdan infazından, insan olmanın hata olduğu bir meşruiyet kaybından bahsediyoruz. Bir daha Gazze’deki üzere katliamlar yaşanmasın diye, bir daha Gazze olmasın diye, ne yapılacaksa artık yapılacaktır.” formunda konuştu.

Fidan, Gazze halkına yönelik şiddete acilen son verilmesi maksadıyla krizin birinci gününden itibaren her düzeyde teşebbüsleri başlattıklarına dikkati çekerek, bölge ülkeleriyle birlikte garantörlük dahil sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını, krizin başından bu yana lisana getirdiklerini hatırlattı.​​​​​​​

Bakan Fidan, Gazze Temas Kümesi olarak da bugünkü forumda, alternatif tahlil yollarının ne olabileceğini ve akan kanın nasıl durdurulacağını öğlenden sonra tartışacaklarını tabir etti.