82 bireye mezar olan binanın davasında aileler yansılı: “Taksirle öldürmeden değil, mümkün kasıtla öldürmeden yargılansınlar”

Kahramanmaraş merkezli zelzelelerde Adana’da yıkılan 11 binadan, 82 kişinin hayatını yitirdiği Çukurova ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi’ndeki 14 katlı İhsan Bayram Sitesi’nin C blokuna ait görülen davanın 3’üncü duruşması yapıldı.

Adana 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar müteahhit Celal Gül, inşaat mühendisi Ferit Işık ve yakınlarını kaybedenler katıldı.

Bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına neden olmak hatasından 22 yıl 6’şar aya kadar mahpus cezasıyla yargılanan sanıklar, savunmalarında suçlamaları reddettiklerini ve bu olayın sorumluları olmadıklarını öne sürdü.

Mahkeme heyeti, şahit sözlerinin dinlenmesinin akabinde sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.

AİLELER MUHTEMEL KASITLA ÖLDÜRMEDEN YARGILAMA İSTİYOR

Yıkılan binanın enkazında hayatını yitiren aileler ise yargılama sürecine reaksiyonlu. Aileler, sanıkların taksirle adam öldürme cürmünden değil, muhtemel kasıtla adam öldürme suçlamasıyla yargılanmasını istiyor.

Duruşmanın akabinde açıklama yapan mağdurların avukatı Nazan Akça Subaşı, “Bu duruşmada, fenni mesul olan kişi ısrarla istifa ettiğini ve hiçbir yasal sorumluluğun olmadığını beyan etti. Belediyeden gelen müdür ise kimsenin yazılı olarak fenni mesullükten istifa etmediğini, istifaların kelamlı değil yazılı olarak yapılabileceğini söyledi. Ayrıyeten fenni mesul istifa ederse inşaatın durdurulacağı belirtildi. Bu tahliye talebi reddedildi. Sanık avukatları kolon kesme tezlerini yinelediler. Lakin şahit beyanlarında kolon kesme savlarının gerçek olmadığı olduğu ortaya çıktı.” dedi.

Subaşı, “Biz belgenin muhtemel kast ile devam etmesini talep ettik. Bu evraklar şayet muhtemel kast ile adam öldürmeden ilerlerse hak ettikleri cezayı o vakit alırlar. Şayet taksirle adam öldürmeden yargılanırlarsa azamî alacakları ceza 22,5 yıldır.” tabirlerini kullandı.