Zelzelede hasar gören tarihi Ulu Cami onarılıyor

Önce sinagog olarak inşa edilen, daha sonra kiliseye, akabinde mescide dönüştürülen Ulu Cami, tarihi geçmişi ve mimari yapısıyla kentin simge yapılarının başında geliyor. Zengiler tarafından 1170-1175 yıllarında yaptırıldığı kabul edilen Ulu Cami, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli zelzelelerde hasar gördü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve muhafazasındaki cami, onarımı tamamlandıktan sonra yine ibadete açılacak. Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, AA muhabirine, Ulu Cami’nin kentteki en değerli tarihi yapılardan birisi olduğunu söyledi. Caminin, bahçesindeki medresenin, mezarların olduğu hazire kısmı ile minarenin restore edildiğini anlatan Palalı, zelzelenin akabinde caminin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamire alındığını tabir etti.

DAHA GÖRKEMLİ HALE GETİRİLECEK

Palalı, mescitte belgeleme çalışması yapıldıktan sonra hasarın boyutunun ortaya çıkarıldığını aktararak, şöyle devam etti:

“Vakıflar Genel Müdürlüğünce oluşturulan bilim heyetinin direktifleri doğrultusunca yer etüdü ve jeoradar taraması yapılarak caminin yer yapısı incelendi. Mescitteki mevcut gereçlerin test sonuçları, dayanımları, bilim heyetlerince ve üniversitelerce incelenerek çıkarıldı. Onarım kademesinin birinci kademesi olan söküm süreçleri yapıldı. Söküm süreçlerinden sonra mescitte oluşan çatlaklara, çeşitli aygıtlar konularak bu çatlaklıkların ileriye gerçek artış olup olmadığı incelendi. Bizler ecdat mirası olan Şanlıurfa Ulu Cami’yi eskisinden daha görkemli bir hale getirmek için çalışıyoruz. Onarım çalışmaları, onarım projeleri, bilim heyetlerince, muhafaza heyetlerince onaylandıktan sonra süratli bir halde onarıma geçilerek cami tekrar halkımızın ibadetine açılacak.”

Restorasyon süreçlerinin adım adım ilerlediğini vurgulayan Palalı, çalışmaların gelecek yıl tamamlanmasının hedeflendiğini kelamlarına ekledi.