Ifo: Alman imalatçılar tedarik zincirini çeşitlendiriyor

Merkezi Münih’te bulunan Ifo’nun uzmanları Cevat Giray Aksoy, Andreas Baur, Lisandra Flach ve Beata Javorcik tarafından hazırlanan ” Tedarik Zincirlerinin Tekrar Yapılandırılması: Alman Firmalarının Öncelikleri Neler?” başlıklı anket çalışması yayımlandı.

Çalışmaya nazaran, ankete katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 58’i geçen yıl tedarik zincirlerini genişletti ve yeni tedarikçiler buldu. Her 3 Alman şirketten biri de kendi tedarikçi tabanını daha da genişletmeyi planlıyor.

Ankete katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 44’ü tedarik zincirlerinin daha uygun izlendiğini belirtti. Şirketlerin yüzde 17’si de dikey entegrasyonlarını artırarak, daha evvel dışarıdan tedarik edilen üretim adımlarını şirkete yine entegre ettiğini bildirdi.

Alman endüstrisi ayrıyeten stoklarını artırıyor ve kimi durumlarda tekrar daha fazla üretim yapıyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 45’i geçen yıl stok düzeylerini artırdı. Lakin yalnızca yüzde 12’si bunu gelecekte de yapmayı planlıyor.

Alman elektronik bölümünde şirketlerin yüzde 80’i tedarikçilerinin ve tedarik kaynaklarının sayısını artırırken, makine mühendisliği bölümünde bu oran yüzde 71’de kaldı.

Otomotivde ise birçok şirket artan dikey entegrasyona güveniyor. Bu bölümde yüzde 34’ü daha evvel bağımsız tedarikçilerden satın aldıkları girdileri kendileri üretmeye başladı.

Bu ortada, Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa’daki şirketleri tedarik zincirlerindeki çocuk emekçi çalıştırma üzere insan hakları ihlalleri ya da etraf düzenlemelerinin ihlali üzere eksikliklerden sorumlu tutmayı amaçlayan bir tedarik zinciri yasası üzerinde çalışıyor. Bu yasanın, Almanya ve İtalya üzere büyük AB ülkelerinin direnişi nedeniyle başarısız olabileceği belirtiliyor.

Alman iş dünyası, AB gerekliliklerinin Almanya’da halihazırda yürürlükte olan tedarik zinciri yasasının çok ötesine geçmesinden ve ek bürokrasi getirmesinden tasa duyuyor.

Ifo Dış Ticaret Uzmanı Andreas Baur, bahse ait değerlendirmesinde, “Geçtiğimiz yıl tedarik zinciri aksaklıkları ve gereç eksikliklerinde yaşanan değerli düşüşe karşın endüstride tedarik zinciri dönüşümü hala tüm süratiyle devam ediyor. Bilhassa tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi, şirketlerin ısrarcı olmasını gerektiren uzun vadeli bir vazifedir.” sözlerini kullandı.

Birçok şirketin Kovid-19 salgınının neden olduğu tedarik zinciri aksaklıklarına, stoklarını artırarak cevap verdiğini belirten Baur, “Çoğu durumda, bu ayarlama süreci artık tamamlanmış görünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.