Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından 2019-2020 sezonunda sergilenecek oyunları sizler için derledik. Birçok yerli ve yabancı yazar tarafından yazılan oyunlar bu sezonda Devlet Tiyatrosu Sanatçıları tarafından sahnelenecek. Tiyatro severler Orhan Kemal, Agatha Christie, Stefan Zweig, Patrick Süskind gibi dünyaca ünlü yazarların oyunlarını seyretme şansı yakalayacak. İşte bu sezon sahnelenecek devlet tiyatrosu oyunları.
Büyük Oyunu- 2 Perde – 2 saat 25 dakika
Yazan: Agatha Christie
Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunda “Fare Kapanı, Agatha Christie’nin aynı adlı romanından uyarlanmış oyunudur. Oyunda; soğuk bir kış günü, Londra’da işlenmiş bir cinayet sonrası, bir dağ motelinde mahsur kalan insanların gittikçe ilginçleşen, gizemli öyküleri anlatılıyor.
Sahne: Ankara – Cermodern Sahne – Ankara – Oda Tiyatrosu
Büyük Oyunu – 2 Perde – 2 saat 15 dakika
Yazan: Yeton Neziray
İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunda “1990-2014 yılları arasında ülkesindeki olumsuzluklardan kaçıp diğer Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürmeye çalışan genç bir insanın dramatik serüvenini gerçekçi-şiirsel bir dille anlatıyor.
Sahne: İstanbul Avrupa – Cevahir Salon 1
Büyük Oyunu 1 Perde – 1 saat 10 dakika
Yazan: Julie Jensen
İzmir Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunda “Annesi Alzheimer hastası olan Dot’un, annesinin son günlerinde yanında olmak ve bakımını üstlenmek çabasını işliyor. Dot’un annesi ve kız kardeşiyle ilişkisi üzerinden, yaşlılık ve aile ilişkileri konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Oyunda da dendiği gibi, çağımızın bu hastalığında “Tıpkı bir binanın yıkılışı gibi zihnin temeli çöküyor”… Bir evlat için annesinin son dakikalarından, çılgınlıklarından daha değerli ne olabilir?
Sahne: İzmir – Karşıyaka Sahnesi
Büyük Oyunu 2 Perde – 2 saat 30 dakika
Yazan: Orhan Kemal
Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunda “Kudret Yanardağ adlı sahtekar, hayatını “üçkağıtçılık” üzerine kurmuştur. Gittiği yerlerde kendisini “müfettiş” diye tanıtarak otelciden lokantacıya, mülki idareciden kadınlara, karşısına çıkan herkesi “başarıyla” dolandırmaktadır… Müzikli, danslı eşsiz bir komedi…
Sahne: Bursa – Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu
Büyük Oyunu 1 Perde – 1 saat
Yazan: Patrick Süskind
Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyunda “Koku” romanının yazarı Patrick Süskind’in pek çok dilde oynanan oyunu Kontrabas…
Bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin, cinselliğin, hiyerarşinin ve pek çok şeyin dedikodusunu yapıyor.
Sahne: Ankara – Cermodern Sahne
Büyük Oyunu 1 Perde
Yazan: Cengiz Toraman
Adana Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunda “Uğradığı haksızlık yüzünden Girit’teki evinden, yurdundan sökülüp İstanbul’a sürgün edilen Demirci Rüstem, ailesi ve bu ailede doğan Cemal’in Çanakkale’ye kadar uzayan macera dolu hayatı ele alınıyor.
Sahne: Adana – Adana Sabancı Kültür Merkezi
1 Perde – 1 saat 10 dakika
Yazar: Turan Oflazoğlu
Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunda “Aklı başında olan bir kez ölür, akılsız ise günde on kez. En iyisi ölmeden önce ölümsüzlük yolu bulmalı. Doğuya git aynı düş, batıya git aynı düş. Kuzeyde, güneyde hep aynı düş. Nedir bu can telaşı? Beden gömülür. Ya ruh? Can, ipek pamuklar içinde kızıl telaşta. Ruh arafta; gitmek mi kalmak mı? Peki, seçim var mı?
Sahne: Trabzon – Atapark Haluk Ongan Sahnesi
2 Perde – 2 saat 5 dakika
Yazan: Necip Fazıl Kısakürek
Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından İstanbul’da sahnelenen oyunda ”Görevinden hiç taviz vermeyen, yasalara son derece bağlı, kanun makinesi, taş kalpli bir ağır ceza reisinin vicdan muhasebesinin anlatıldığı oyunda, idam mahkumu genç, Reis Bey’e şöyle haykırır: Reis Bey! Bu dünya dört köşe değildir. Mühürlü kalbinizin bir gün açılmasını dilerim! Beni asacaksınız! Fakat, ruhum sizi bu dünyada ve ötelerde adım adım takip edecek!..
Sahne: İstanbul Avrupa – Zeytinburnu K.M.
Büyük Oyunu 2 Perde
Yazan: Cevat Fehmi Başkut
Antalya Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyundan bir kesit “Akıllı olmak güzeldir ama kendini akıllı zannetmek, karşıdakini aptal yerine koymaktan başka bir şey değildir. Kasabada bir Kaymakam deli mi akıllı mı bilmem… İnsan denilen değil midir yaşanılan her şeyin sebebi bu dünyada. Savaşın, kinin, nefretin, güzelliğin, iyiliğin, barışın sebebi ya da sonucu insanlar değil midir? Ne yaptıysak bu dünyaya biz yaptık. İşte bizde bu düşünceyle nelerin olması ve nelerin olmaması gerektiğini anlatmaya çalıştık. Kalın sağlıcakla, iyi seyirler
Sahne: Antalya – Antalya Haşim İşcan Kültür Merkezi Küçük Salon
Büyük Oyunu 1 Perde – 1 Saat 10 Dakika
Yazan: Jennifer Haley
İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunda ” Ergenlik çağındaki bir çocuğa aşırı ilgi göstermekle, kişisel özgürlük tanımanın ortası nasıl bulunur? Çocuklarınızın hayatına ne kadar müdahale edebilirsiniz? Sanal dünyada bambaşka karakterlere bürünerek yaptıkları şeylerden sonra onları ne kadar tanıyabilirsiniz? Kontrolü kaybettikten sonra işin sonu nereye varabilir?
Haley’nin, internet üzerindeki video oyunlarına bağımlı gençlerin ilgisiz anne babaları için uyarı niteliğinde mesajlar barındıran oyunu, sanal gerçeklik ile gerçek hayat arasında zamanla incelen çizgiyi alacakaranlık gerilimiyle sunuyor bizlere.
Devlet Tiyatrosu Bileti Almak İçin Tıklayın.
Daha fazlası Anlatıyo‘da!