Migren, son yıllarda insanın yaşam kalitesini düşüren hatta depresyona neden olan yaygın bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle mevsim geçişlerinde birçok hasta için dayanılmaz hale gelen migren ağrıları yanlış beslenme ile tetiklenirken, sağlıklı bir diyet programı ile bu durumun önüne geçmek mümkün. Migreni olanlar nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli bu yazımızda sizler için anlatıyoruz.
Migren genelde ataklar halinde meydana gelir ve bunlar 4 saatten 72 saate kadar sürebilir. Önceleri yalnızca bir baş ağrısı tipi olarak görülen migren, artık tek başına nörolojik bir hastalık olarak kabul edilmekte. Migren ağrısı genelde şiddetli geçer ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir. Atakların sıklığı, süresi ve şiddeti kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Kadınların %18’i erkeklerinse %6’sı migrenden etkilenmektedir. Migren atakları başlamadan önce kişide bazı fizyolojik değişiklikler oluşabilir. Yorgunluk, görsel rahatsızlık, acıkma, susama bunlardan bazılarıdır.
Migren atağı başladığında kişi dayanılmaz bir ağrı hisseder ve karanlık bir ortamda dinlenmek ister. Karanlık ve sessiz bir odada uyumak migren ağrılarını ciddi anlamda hafifletir hatta tamamen ortadan kaldırabilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişir tabi. Ataklar günlerce sürebilir. Sigara kullanımı, stres, yorgunluk ve uykusuzluk, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süre bulunmak migreni tetikleyen nedenlerden bazılarıdır.
Bu yazımızda migreni olanlar nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli kısaca bunlardan bahsettik. Umarım sizler için bir katkısı olmuştur 😋
Daha fazla bilgi Anlatıyo‘da!