Kaşıntı sebepleri arasında enfeksiyon, ısırık ve sokmalar, kronik hastalıklar, sedef hastalığı, alerji, cilt hastalıkları, güneşe maruz kalma ve kuru bir cilde sahip olma gibi nedenler yer alır. Kaşıntı neden olur ve ne yapmak gerekir sizler için derledik…
Kaşıntı olarak bilinen durum, deri hücreleri veya deriyle ile ilişkili sinir hücrelerinin tahrişinden kaynaklanan sinir bozucu bir durumdur. Rahatsız edici olsa da, kaşıntı, dokunma, ağrı, titreşim, soğuk ve ısı gibi diğer cilt hisleri gibi önemli bir durumdur ve kendini koruma mekanizması görevi görür. Zararlı dış etkenlere karşı bizi uyarır.
“Sen çok kaşınıyorsun bak!” sözü ile karıştırmayınız. 😁
Kaşıntı herkeste görülebilir, ancak bazı insanlar daha hassastır:
Kaşıntılı bölgede parlak kırmızı lekeler veya başka bir dramatik değişiklik görmüyorsanız muhtemelen cildiniz kuru bir yapıya sahip. Kuru ciltler genelde yaşlılık, klima veya merkezi ısıtma gibi uzun süreli kullanım, yıkama veya banyo gibi çevresel faktörlerden kaynaklıdır.
Egzama, sedef hastalığı, uyuz, bit, suçiçeği ve kurdeşen gibi rahatsızlıklar sizleri kaşındırabilir. Kaşıntı genelde belirli bir bölgede olur ve kırmızı, tahriş deri ve kabarcıklar gibi diğer belirtiler eşlik eder.
Tek suçlu deriniz değil, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, demir eksikliği, tiroid sorunları, lösemi ve lenfoma gibi kanserler de kaşıntıya sebep olur. Kaşıntı genelde tüm vücudu etkiler.
Sinir sisteminizi etkileyen rahatsızlıklar kaşınmaya neden olabilir.
Yün, kimyasal maddeler, sabunlar ve diğer maddeler cildi tahriş edebilir ve kaşıntıya neden olabilir. Bazen zehirli sarmaşık veya kozmetik ürünler alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunlara gıda alerjileri de dahildir.
Antibiyotikler, mantar enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar veya narkotik ağrı ilaçları kaşıntıya neden olabilir.
Hamilelik sırasında bazı kadınlar karın bölgesinde kaşıntı yaşayabilirler.
İlk önce tedavi olup kaşıntı sebepleri öğrenilmeli. Tespit edildikten sonra kaşıntılı cilt tedavileri şunları içerebilir:
Kullandığınız bir ilacın reaksiyonundan şüpheleniliyorsa farklı bir ilaca geçilmesi kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Kaşıntıyı önlemenin yolu cildinize dikkat etmektir. Bunun için sizlere bazı önerilerde bulunacağız.
Kaşıntı sebepleri ile ilgili yazımız ile değerli okurlarımız için bir nebze yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. 😋
Daha fazla bilgi Anlatıyo‘da!